I hålfoten finns en större sena, plantar fasciian, som går mellan hälen och tårna. När den senan blir överbelastad kallas tillståndet för hälsporre eller plantar fasciit. Ibland bildas det en liten utväxt på hälbenet därav namnet hälsporre, men detta är inte ett måste för att få diagnosen.
Det främsta symptomet på hälsporre är smärta i foten. Framför allt är partiet under och omkring hälen ömt och smärtan upplevs främst när den drabbade står, promenerar, springer eller utför andra aktiviteter som belastar hälen. Ett tydligt tecken är att smärtan är som värst vid belastning efter en stunds vila och därefter minskar smärtan något. Många upplever att smärtan är värst på morgonen.
Många gånger försvinner symptomen relativt snabbt, men i vissa fall kan de vara i upp till ett år eller mer trots behandling. Problemen kan således vara långvariga och det är möjligt att få hälsporre flera gånger.
Hälsporre uppstår ofta vid långvarig användning av dåliga skor. Besvären kan vara ett resultat av att du går eller springer mycket i skor med tunn hård sula, är överviktig eller stram i muskulaturen runt ankelleden. Därför rekommenderar vi att använda skor med bra stötdämpning och stabil hälkappa, barfotagång skall undvikas. Du bör också använda inlägg som avlastar foten och minskar spänning. I vissa fall kan det hjälpa att tejpa foten i det akuta skedet. Fysioterapi och stötvågsbehandling kan också vara till hjälp.
TeamOlmed är Skandinaviens ledande ortopedtekniska serviceföretag och har flertalet produkter i butik, webbutik och klinik för behandling av hälsporre, både egenutvecklade standardprodukter och individuellt framtagna. Som standardprodukter använder vi bland annat vårt populära Softwalk skoinlägg, hälinlägg, hälkopp samt anpassade skor. För individuellt utformade skoinlägg kan du boka en tid via webbokningen. För andra individuellt utformade produkter är du välkommen att kontakta din närmaste TeamOlmed-enhet.
Våra kliniker & butikerVar har du ont?Webshop