Hopparknä

Hopparknä, även känt som patellarsenetendinopati eller Jumper’s Knee, är en överbelastningsskada som påverkar patellarsenan – senan som förbinder knäskålen med skenbenet. Denna skada är vanlig bland idrottare som ägnar sig åt sporter med frekventa hopp och snabba riktningsförändringar, såsom basket, volleyboll och friidrott.

Orsaker till hopparknä

Den primära orsaken till hopparknä är repetitiv överbelastning av patellarsenan. Faktorer som kan bidra till utvecklingen av hopparknä inkluderar:

Symptom på hopparknä

Symptomen utvecklas ofta gradvis och kan inkludera:

Diagnos

Diagnosen ställs vanligtvis genom en kombination av patientens sjukdomshistoria, fysisk undersökning och ibland bilddiagnostik som ultraljud eller MRI för att bedöma senans tillstånd.

Behandling av hopparknä

Behandlingsstrategier inkluderar:

Förebyggande åtgärder

För att minska risken för hopparknä:

När ska du söka vård?

Om smärtan kvarstår trots vila och egenvård, eller om den påverkar din förmåga att utföra dagliga aktiviteter, bör du konsultera en läkare eller fysioterapeut för vidare utredning och behandling.

Rekommenderade produkter

För att underlätta vid hopparknä kan följande produkter vara till hjälp:

Orliman Pad-Fix
En avlastande ortos med silikonpelott som applicerar tryck under knät, strax ovanför knäskålens fäste, vilket ger smärtlindring vid hopparknä.

Läs mer eller köp här

Form Fit Pro Knee
En kompressiv knäsleeve med SmartPad™-stöd som riktar in knäskålen och ger stöd vid tillstånd som patellatendinit (hopparknä).

Läs mer eller köp här

Dessa produkter finns tillgängliga hos TeamOlmed och kan bidra till att lindra besvären vid hopparknä.

För mer information om hopparknä och dess behandling, besök 1177 Vårdguiden.

Att tidigt identifiera och behandla hopparknä är avgörande för att förhindra kroniska besvär och säkerställa en snabb återgång till aktivitet.

Besök vår webbshop för att hitta rätt hjälpmedel, eller boka tid på din närmaste TeamOlmed-klinik för personlig rådgivning. Våra experter hjälper dig att återfå stabiliteten och minska risken för framtida skador.

Våra kliniker & butiker Var har du ont? Webshop